top of page
Zoeken
Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Hitte en honden...

Tijdens de lessen in het voorjaar en de zomer besteed ik altijd tijd aan het warme weer en hoe honden dit ervaren. Wat mij opvalt is dat veel mensen heel weinig weten over honden in combinatie met hitte. Aangezien de weersvoorspelling voor de komende dagen behoorlijke hoge temperaturen laat zien, leek het mij geen overbodige luxe om er een blog aan te wijden. Niet alleen om mensen te waarschuwen maar om ook een aantal hele leuke tips met jullie te delen hoe je samen met je hond deze warme dagen prettig door kunt komen!



Hoe voorkom je dat je hond oververhit raakt?


Allereerst de - voor de meeste mensen - bekende waarschuwing: Laat je hond met dit warme weer onder geen beding alleen in de auto achter. Het verbaast me ten zeerste dat er nog steeds mensen zijn die niet weten dat je bij warm weer je hond niet in de auto moet achterlaten. Vergeet niet dat het in een auto binnen slechts enkele minuten ontzettend heet wordt, ook wanneer er een raampje open staat, waarbij je hond na een korte heftige lijdensweg zeer snel kan komen te overlijden.


Daarnaast zijn er ook een aantal andere zaken waar we goed op moeten letten met dit warme weer. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt raken door te hijgen - dus via de bek - en via hun voetzooltjes. Overdag wandelen met hoge temperaturen is dus niet verstandig! Niet alleen is het zeer onprettig (er komt nog meer warmte binnen bij de hond via de voetzooltjes en ook de lucht is benauwd) maar ook kan het de voetzooltjes van je hond beschadigen! Met name het asfalt kan enorm heet worden en je hond kan dan makkelijk zijn voetzooltjes stuklopen of blaren oplopen. Asfalt kan zelfs zacht worden en aan de zooltjes blijven plakken. Zorg er daarom voor dat je 's morgens vroeg of 's avonds laat gaat wandelen met je viervoeter.


Heerlijk om 6:30 uur het bos in met je honden, zodat ze nog even lekker kunnen rennen en spelen voordat het warm wordt!


Ook is het belangrijk dat je hond op een koele plek kan liggen, binnen of buiten het huis, en helemaal uit de zon en de warmte. Het liefst binnen, bijvoorbeeld op een koude vloer, zodat hij ook op deze manier zijn lichaamswarmte goed kwijt kan. Wanneer je hond in een bench ligt, zorg dan dat deze ruim genoeg is om gestrekt te liggen en ook om te gaan verliggen, en zorg dat deze in een koele ruimte staat, uit de zon en zorg ook dat er geen zonnestralen o.i.d. op de plek van de bench naar binenn schijnen.


Wat te doen bij oververhitting van je hond?


Mocht je hond, om wat voor reden dan ook, het toch ontzettend warm hebben gekregen doordat je toch overdag bent gaan wandelen, of doordat hij zich erg druk heeft gemaakt met een spelletje in de tuin? Let dan goed op wanneer een hond oververhit is. Een hond die enorm hijgt, begint te kwijlen, schuimbekken, met de ogen gaat rollen, rode slijmvliegen heeft, niet goed reageert op de baas/stemgeluid, een extreme hoge hartslag heeft, niet goed rechtop kan staan of omvalt, is oververhit. De lichaamstemperatuur bij oververhitting is boven de 40 graden.


Leg in dit geval NOOIT een koude, natte lap over de hond heen (dan kan de warmte het lichaam juist niet goed verlaten) maar zorg dat je de pootjes, buik en bek afspoelt met stromend fris, schoon en koel water. Denk aan een gieter, bakje, spons of tuinslang. Gebruik hierbij geen ijskoud water (dan wordt het temperatuurverschil te hoog en kan het lichaam in shock raken) en gebruik ook zeker geen ijs of ijsblokjes!


Spoel de buik, de bek en de pootjes met het stromende water en zorg dat de hond op een koele vloer of buiten in de schaduw ligt op een koele ondergrond! Probeer de hond in rustige stapjes te laten drinken, niet teveel tegelijk en raadpleeg altijd zo snel mogelijk een dierenarts. Geef de hond ruimte en rust om zoveel mogelijk zelf de temperatuur te reguleren. Wanneer mogelijk zorg dan voor bijvoorbeeld wat frisse luchtstroom door een ventilator of open raam, waardoor er frisse lucht in de buurt van de hond kan komen. Richt dit vooral eerst op de kop, zodat de hond tijdens het hijgen frisse, koude lucht inademt en zo zelf zijn lichaam goed kan afkoelen.


Mocht je om wat voor reden dan ook in de situatie komen dan er zachtgeworden asfalt aan de pootjes van je hond is blijven plakken, wat moet je doen om het eraf te halen? Gebruik NOOIT terpentine of iets wat daarop lijkt, de voetzooltjes zijn ademend en dit is extreem pijnlijk. Gebruik boter of een andere natuurlijke vettige stof. Denk aan uierzalf- of crème, olijfolie of sudocreme. En bel je dierenarts voor verder advies. Ga zelf niet peuteren en rommelen, maar laat er zo snel mogelijk een dierenarts naar kijken.



Elke hond is anders


Kijk goed naar jouw hond. Hoewel alle honden altijd meer last hebben van de warmte dan bijvoorbeeld mensen, omdat zij niet kunnen zweten om zichzelf af te koelen, is het ook belangrijk om specifiek naar jouw hond en het ras te kijken. Kortsnuitige honden, hele grote honden en oude honden hebben meestal sneller last van de hitte. Hoewel sommige honden graag even in de zon liggen bakken en dan zelf op het juiste moment de schaduw zullen opzoeken, weten lang niet alle honden zich instinctief te redden in de tuin. Sommige honden gaan gewoon niet op tijd uit de zon vandaan. Bescherm je hond dus, hou hem of haar goed in de gaten zodat hij of zij niet te lang in de zon ligt en zeker tijdens deze warme dagen niet heel druk gaat spelen, stoeien of slopen. Sommige honden kennen hun eigen grenzen hierin niet goed of zijn gewoonweg nog niet gewend aan zulke warme dagen omdat ze bijvoorbeeld nog heel jong zijn.


Leuke tips voor je hond!


Er zijn tegenwoordig veel leuke en handige koelmiddelen voor je geliefde huisdier zodat je hem of haar comfort kan bieden op de warme zomerdagen. Denk bijvoorbeeld aan koeljasjes, koelmatten, koelbandana's, koelhalsbanden, hondenzwembadjes, speelgoed waar water in kan, maar ook kun je natuurlijk heerlijke ijsjes maken voor je harige vriend! Je kunt een ijstray gebruiken, maar ook de welbekende Kong is heel erg handig. Let er wel op dat wanneer je de Kong volstopt en in de vriezer legt, dat je deze even afspoelt voordat je hem aan de hond geeft. Zo voorkom je dat de tong van je hond blijft plakken aan het rubber van de Kong. Voor de allerleukste KONG recepten en ijsjes-tips kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief van Challenge4dogs! We delen hier elke maand hele leuke ideeën en KONG-recepten!


We zijn op dit moment zelf heel enthousiast over het maken van hondenijsjes en hebben een super leuk en handig pakketje gevonden voor het maken van hondenijsjes. Deze pakketjes zijn bij ons te bestellen voor € 12,95. Je kunt hiermee het ijstraytje wel tweemaal opnieuw vullen. Daarna kun je de tray gebruiken om zelf leuke recepten te bedenken of natuurlijk onze recepten uit de nieuwsbrief toe te passen. In de eerstevolgende nieuwsbrief komt er al een heel leuk nieuw recept in de nieuwsbrief voor het maken van heerlijke pindakaas hondenijsjes! Hieronder onze test met het aardbeienrecept wat je bij het aardbeienijsjes-pakketje krijgt.


Met dit leuke pakketje (1 zakje + 1 ijstray) maak je in totaal 16 hondenijsjes. We hebben twee smaken: aardbei en ananas. Deze zomer delen we in onze nieuwsbrieven leuke nieuwe recepten voor hondenijsjes!


Wil je dit pakketje graag bestellen? Stuur dan een WhatsApp naar: 06 - 23 94 94 14 of een mail naar: info@challenge4dogs.nl


Op de hondenschool leren we de hondjes een voertje op te duiken uit een hondenzwembadje. Dit is een speelse manier om je hond te leren om water leuk te vinden en zo het koelen tijdens de warme dagen makkelijk te maken. Zorg dat je begint met een heel klein laagje water, je hond moet er eerst even aan wennen. Zo kun je de hoeveelheid water in het badje steeds verder opvoeren en uiteindelijk duikt hij of zij misschien wel hele schelpen op uit de zee!


Zeker grote hondenrassen hebben snel last van de warmte buiten.


Zwemt je hond graag? Heerlijk, en lekker doen op deze dagen! Let wel op dat hij/zij niet teveel water binnen krijgt i.v.m. watervergiftiging. Net als met andere zaken, doe dit met mate. Let er ook op dat je na een aantal lange warme dagen liever niet gaat zwemmen in stilstaand water, omdat hier sneller blauwalg in voor kan komen. Ook kunnen er allerlei andere bacteriën rondzwemmen in zulk water, wat voor diarree kan zorgen. Met warm weer is diarree natuurlijk extra gevaarlijk.



Kort samengevat is het uit den boze om met je hond acties te gaan ondernemen tijdens het hete weer. Zwemmen, snorkelen, ijsjes eten en koelproducten gebruiken is altijd een goed idee, maar bescherm je viervoeter verder vooral tegen de warmte overdag. Denk daarbij ook zeker aan zijn vacht, laat hem dus niet heel kort scheren in de zomer, de kans op verbranding is dan een stuk groter. Honden hebben immers niet voor niets een vacht. Ik wens jullie en de hondjes een fijne en veilige zomer! En voor nog meer leuke tips en adviezen de komende zomer, kun je ons volgen op facebook, instagram en natuurlijk inschrijven voor onze nieuwsbrief!

276 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page