top of page
Zoeken
Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Hoe kies je een goede puppycursus uit?

Bijgewerkt op: 23 mrt.

Als je zoekt naar een puppycursus zul je aanbod ten overvloed tegenkomen. Hoe weet je nu als leek welke cursus goed is en welke niet? Mij gaat het er niet om dat je een cursus bij mij volgt, maar dat je iets kiest dat bij je past en je pup een goede basis biedt. De puppycursus is immers de allerbelangrijkste cursus die je kunt volgen op het gebied van hondencursussen. Waarom? Binnen deze cursus leg je de basis voor een pup om hem of haar voor te bereiden op de rest van zijn leven binnen jullie gezin.



puppycursus bij challenge4dogs trainen in de groep met een corgi snuffelmatten en intructiefilmpje op tv


Het complete pakket

Bij een goede cursus leer je meer dan alleen het aanleren van de basiscommando's. Het draait om het complete pakket, bij een goede cursus leer je iets over alle facetten zoals: leren, werken, rust pakken, omgang met de kinderen, luisteren naar commando's, maar het aller allerbelangrijkste: wat heeft je puppy nodig? Hoe zorg je ervoor dat je pup zich veilig voelt bij je? Welke behoeftes heeft je pupje? Zo leer je te begrijpen waarom je pupje doet wat hij doet, bijvoorbeeld plassen in huis na een wandeling, interieur slopen, hard bijten in bijvoorbeeld kinderhandjes en ga zo maar door.


Aandacht voor het individu

Door de jaren heen heb ik, als cursist, vele cursussen gevolgd, maar ook les geven doe ik al meer dan 30 jaar. Tijden zijn enorm veranderd in de hondenwereld. Er wordt tegenwoordig veel meer gekeken naar het individu. Het is allang niet meer alleen zit, af en volg, tenslotte leert jouw baby ook niet de moeilijkste wiskundeopdrachten uit te voeren binnen het eerste levensjaar.


Een goede instructeur kan de kennis en opdrachten ook aanpassen op het niveau van ieder individuutje zodat het leuk en uitvoerbaar blijft voor je pupje. Elke pup is weer anders zoek daarom uit of de cursus die jij op het oog hebt ook aandacht besteed aan individueel gedrag. Als ik binnen de lessen verhalen hoor over buren van cursisten die hun hond in oren knijpen of bijten omdat de betreffende hond trekt aan de lijn, of met een stokje slaan op de neus iedere keer als de lijn strak staat dan reizen mijn haren te bergen. Als je weet waarom je pup dit gedrag vertoont dan is er begrip en ruimte om te leren. Je pup vraagt er niet om om bij jou te mogen wonen, deze keuze heb jij gemaakt. Dus reden des te meer om de juiste cursus uit te kiezen voor jou en je kersverse puppy.





Ga kijken en stel vragen

Het kan fijn zijn om eerst een kijkje te nemen bij de hondenscholen op je lijstje. Wat voor gevoel geeft het jou? Ga een gesprek aan met de eigenaar/ instructeur. Vraag bijvoorbeeld of de instructeur ook traint met zijn eigen hond(en) en heel belangrijk: op welke manier. Deze informatie is van belang, omdat je door het trainen met je eigen honden erachter komt waar je cursisten tegen aanlopen.


Vraag bijvoorbeeld ook hoelang geleden de trainer zelf een puppy in huis heeft gehad. Je kunt nog zoveel opleidingen gedaan hebben, maar door ervaring leer je het meest! Zo weet je door de ervaring dat je humeur er niet beter van wordt als je er 2x per nacht uit moet omdat je pup moet plassen. Of dat je ogen overal moet hebben als je pup uit de bench is en in een onbewaakt ogenblik (lees 2 minuten) een stuk uit je bank opeet.


Trainingsmethode

Als je bij een les aanwezig mag zijn, neem die moeite. Kijk goed welke methode er wordt gehanteerd en vraag je af of je hierachter kunt staan. Hoe hoog zijn de eisen die aan je pup en jou gesteld worden? Hoe gaat een instructeur om met oefeningen die niet lukken? Zo zag ik laatst een filmpje voorbij komen van een puppycursus, waarin er verwacht werd dat een pup van 10 weken al kon BLIJVEN zitten. Dit hondje kwam toch naar voren omdat hij of zij zich niet veilig voelde: help waar gaat mijn baasje heen?


Wordt er een speelkwartiertje ingelast, erg leuk, maar wat leert jouw pup hiervan... Wordt er verwacht dat je pup nog iets leert nadat hij een kwartier gespeeld heeft, of andersom, ga je socializen met andere honden als alle hondjes al compleet overprikkeld zijn?





Groepsgrootte

Let ook eens op de hoeveelheid cursisten, meer dan 4 à 5, dat is best een uitdaging om als instructeur iedereen die persoonlijke aandacht te geven. Iedere combinatie heeft zijn eigen benadering nodig. Heb jij een Duitse Staander of is de keus gevallen op een Tamaskan. Beide rassen hebben een andere benadering nodig en zijn uiteindelijk voor een ander doel gefokt.


Trainingslocatie

Kijk ook waar wordt er lesgegeven, met een Maltipoo in de stromende regen staan is geen pretje voor beide partijen. Heeft de hondenschool die jij voor ogen hebt de luxe van een binnenlocatie? Bekijk dan ook of de hondjes voldoende afstand van elkaar kunnen houden.


Zo is het dus goed om over dit onderwerp je in te lezen, hondenscholen te bezoeken, vragen stellen en vooral aangeven wat jij naar op zoek bent voor jouw pup. Deze basis kun je maar één keer leggen. Wil je een vliegende start maken? Doe dan mee aan de try-out van onze online puppytheorie! Voor slechts 15 euro krijg je alle informatie die je nodig hebt om jouw puppy de beste start te geven op het gebied van opvoeding, socialisatie en training!




142 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page