top of page
Zoeken
Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Spel en spelen, feiten en fabels - Deel 2

Bijgewerkt op: 10 feb. 2023

Deel 2 van dit belangrijke en leuke onderwerp, spel en spelen, feiten en fabels. Dit deel gaat over de interactie tussen hond en mens. Daarin maken we onderscheid in kinderen en volwassenen. Spelen met je hond is superleuk en ook erg belangrijk, het schept en versterkt je band met je allerbeste vriendje. En of het nu puzzelen is of een apporteer spelletje, het is even qualitytime met je hond.



In ons drukke bestaan is even bewust tijd doorbrengen met je hond ook voor ons heel fijn. Echt even je gedachten "on hold" en lekker in het hier en nu met Max. Voor kinderen is het ook erg leuk en leerzaam om - met de juiste begeleiding - met hun hond te spelen. Natuurlijk moet je als volwassene dit spel wel begeleiden. Honden zien kinderen onder de 16 jaar als hun lagere binnen de hiërarchie. Dit hangt ook af van het karakter van het kind; het ene kind is iets onzekerder terwijl het andere kind al op jonge leeftijd erg doortastend is. Zorg dat je er als ouder altijd bij bent.


Een snuffelkleed vullen voor je hondje of een balletje gooien is natuurlijk erg leuk om samen te doen voor een kind en hond. Maar met een flostouw een trekspelletje doen dat is toch van een andere orde. Beid partijen willen laten zien hoe sterk ze zijn en zullen niet snel opgeven. Vaak zie je dat de hond het touw steeds iets dichter vastpakt bij de hand om zo uiteindelijk te laten zien dat het flostouw toch echt van hem of haar is. Vaak raken de tanden toch even het handje van het kind en dan wordt er gezegd "dat deed hij per ongeluk hoor!” Maar geloof mij, dat is niet zo. Even zijn actie kracht bijzetten en misschien had deze actie eerder wel het gewenste succes en dan is herhaling van dit gedrag logisch. Bovenstaande gebeurt echt niet alleen bij kinderen, maar bij deze groep moeten we wel extra alert zijn.


Natuurlijk is het voor kinderen erg leerzaam om binnen het spel de do’s en don'ts te leren, en zo grenzen aan te leren geven en de andere partij erop te wijzen als het spel niet meer gaat zoals het moet gaan. In onze kind-hond cursussen heeft deze interactie tussen beide partijen veel opgeleverd. Maar het is vooral erg leuk om de band tussen kinderen en hun hond te zien groeien. Ook volwassenen beleven ontzettend veel plezier aan het spelen met hun viervoeter, op welke manier dan ook.



Zoals iedereen inmiddels wel weet ben ik groot voorstander van hersenwerk, dus je hondje echt iets leren, puzzelen en/of trainen is erg goed voor de ontwikkeling van je hond. Maar spelen is ook een goede manier om samen lol te hebben. Ook zitten er leermomenten in het spel voor beide partijen. Denk maar eens aan het apporteren; legt je hond de bal in je hand? Of legt hij hem op de grond voor je voeten? Of rent je hond ermee weg? En wanneer je een trekspelletje doet met je hond; laat je hem dan ook weleens winnen?


Wat ik me weleens afvraag is wat voor lol een hond heeft als je met een werpstok keer op keer een bal een gigantisch stuk wegwerpt, om bij terugkomst van je hond de bal weer opnieuw weg te gooien. Is dat dan om je hond goed moe te maken? Of ben je echt leuk aan het spelen met Max? Bovendien bouw je op deze manier de conditie op van je hond, wat natuurlijk niet erg is, maar je hond heeft dan uiteindelijk steeds meer nodig om moe te worden.



Spelen doe je naar mijn mening echt samen en hierbij kijk je ook naar de behoeften van je hond. Maar ook is het belangrijk dat je kijkt naar wat je hond aan kan. Als ik naar het bos ga met één van mijn honden, dan wandelen we niet alleen maar, we doen ook zoekspelletjes met voer tussen de bladeren of ik druk wat worstjes in de schors van een boom en laat mijn hondje zoeken. Ook laat ik hem over takken springen, op een boomstam balanceren of onder een laaghangende tak kruipen. Op die manier krijgt de boswandeling een hele andere dimensie. En is er voor elke leeftijd iets te bedenken waar je hond blij van wordt.


Voor mij is het niet echt een issue als het weer niet mee zit, maar soms heb ik ook wat minder zin om er dan op uit te gaan. Ook binnenshuis kun je helemaal los gaan wat spelen betreft. Er zijn op de markt hele leuke ballen van zeer zacht materiaal te vinden waar je je geweldig samen mee kunt vermaken. En misschien is dit wel een goed moment om je hond te leren die bal in je hand te leggen, in plaats van voor je op de grond. Of verstop die favoriete bal en speel eens in de kamer. Maar samen een puzzel oplossen of "balletje balletje" kan echt geweldig zijn om je mee te vermaken.



Binnen onze lessen komt spel en spelen zeker aan de orde want dit vind ik ook heel belangrijk. Niet elke hond speelt gemakkelijk uit zichzelf en dan zul je hem moeten "leren" om te spelen. Leren loslaten is belangrijk in spel, maar laat je pup juist winnen als spel niet gewoon is voor hem. Je kunt altijd later weer het winnen en verliezen afwisselen. Let wel op tijdens het wisselen van de tandjes bij je pup met trekspelletjes of apporteren met hard materiaal. Als dat pijn doet, kan hij een hekel aan spel of speeltjes krijgen.


In een volgende blog gaan we speeltjes in alle vormen en maten toelichten, want er is zo vreselijk veel te koop dat je door de bomen het bos niet meer ziet! Wat ik het meeste hoor in de winkel is; "Hij maakt alles stuk!". Ook daar gaan we dieper op in. Maar ook hoe je zelf een speeltje kan maken waar je heel lang samen plezier van kunt hebben. Wordt vervolgd...!

168 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page