Stel je voor: je wandelt ontspannen met je hond door het bos, wanneer er plotseling een mountainbiker om de hoek verschijnt. In zo’n situatie is het handig als je hond met één commando op zijn plaats blijft staan, zodat je nare ongelukken voorkomt. Als je de ‘sta’ op het hoogste niveau beheerst, kun je deze oefening in dergelijke situaties toepassen.
Normaal gesproken staat Lisette achter de camera en filmt zij mij, vandaag hebben we de rollen omgedraaid en doet zij met Fenna de 'sta' voor.
De 'sta' leer je in deze stappen aan
"Dankzij de begeleiding van Jacqueline is Fenna uitgegroeid tot een evenwichtige en stabiele hond."
Nou je hebt het al gemerkt, vandaag train je met mij mee, Lisette. De meeste cursisten kennen mij wel als 'Lisette van de marketing', maar vandaag in beeld als de geleider van Fenna. Voor degene die mij niet kennen zal ik iets meer over mijzelf en mijn honden vertellen.
Twee jaar geleden begon ik hier met lessen, met onze eerste hond. Een kruising tussen een Australian Shepherd en een Berner Sennen, want ja, dan krijg je hopelijk een iets rustigere, actieve hond. Nou, dat bleek niet het geval, zoals Jacqueline ons snel duidelijk maakte. En ja, ze had gelijk. Fenna heeft de kleuren van een Berner Sennen, maar het karakter van een volwaardige Aussie. In het begin hadden we onze handen vol aan haar. Als pup beet ze in onze handen en sprong ze tegen ons op. Naarmate ze ouder werd, trok ze steeds meer aan de lijn. Dankzij de begeleiding van Jacqueline heb ik echter geleerd wat ze nodig heeft, en nu is ze uitgegroeid tot een evenwichtige en stabiele hond. Het is een gevoelige tante die graag aan het werk wil en dit ook nodig heeft om niet snel onderprikkeld te raken, daarom volgen wij met plezier Obedience lessen hier bij Challenge4dogs. Naast Fenna heb ik Kiyara, een dove Australian Shepherd teef van 10 maanden, en woon ik bij mijn oma en haar hondje Bodhi, een Boomer reutje.
Deze week laat ik je de ‘sta’ zien. Ik vind het niet alleen een handig commando, maar het is ook een onderdeel van Obedience-wedstrijden, zowel bij de FCI als de UK. Het is een leuk commando om te trainen, omdat je er alle kanten mee op kunt. Je kunt veel variaties verzinnen, waardoor het een uitdaging blijft.
Stappenplan 'sta' van makkelijk naar moeilijk
Stap 1: van zit naar sta
Ik heb de 'sta' aangeleerd vanuit de zit. Door een voertje in mijn hand, richting het schouderblad van mijn hond te brengen en te klikken op het moment dat ze op stond. Inmiddels kan ik 'sta' zeggen en staat ze op, maar in het begin is het belangrijk lichaamstaal in te zetten. Hier grijp ik ook op terug als ze het even kwijt is, bijvoorbeeld als ik het te moeilijk gemaakt heb.
Stap 2: stapje wegzetten
Als je hond de 'sta' begrijpt, kun je het een stukje moeilijker maken door een stap weg te zetten. Bouw dit klein op en bouw dit steeds verder uit, tot je een stapje weg kan zetten. Vaak doe ik marketingwerkzaamheden terwijl er les is, ik zie vaak dat cursisten gelijk een grote pas naar achter willen zetten. In de meeste gevallen is deze stap te groot voor je hond, dus lukt het niet? Probeer je stap dan nog kleiner te maken. Met Fenna kon ik de eerste keer alleen mijn voet optillen, waarna ik direct klikte en beloonde.
Stap 3: aan de hand sta
Om deze stap tot een succes te maken raad ik je aan om de vorige 'train-met-me-mee' te checken. Je kunt dit ook tijdens het wandelen aan de lijn oefenen. Net als met het stapje wegzetten bouw je dit in kleine stapjes uit. In het begin ga je zelf ook stil staan, daarna sta je stil en til je je been op. Iedere keer een stukje moeilijker.
Stap 4: voer gooien
Dit is een tussenstap voor stap 5, waarbij het doel is om je hond voor je uit te sturen. Er zijn talloze manieren om dit aan te leren; je kunt bijvoorbeeld een target gebruiken, maar voor mij werkte het beter om een voertje te gooien. In de jonge hondencursus heb ik haar geleerd niet alles wat valt direct op te schransen, wat goed van pas kwam. Ik gooi het voertje en ze pakt het pas als het mag. Voordat ik doorga naar stap 5, herhaal ik dit een aantal keren.
Stap 5: voor je uit sturen
Met stap 5 leg je de basis voor je wandeling buiten: stuur je hond voor je uit en laat hem halverwege staan. Zorg dat je hond niet kan anticiperen en wissel af, de ene keer mag hij doorlopen naar het geen waar je hem heen stuurt. De andere keer moet hij wachten.
Kommentarer