top of page
Zoeken
Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Vuurwerkangst

Bijgewerkt op: 28 dec. 2020

Ook al is er officieel een vuurwerkverbod van kracht dit jaar, toch weten we allemaal dat het heel goed mogelijk is dat vuurwerk hier en daar op kan duiken. Zeker nu het verbod er is en we het dus niet verwachten, is de schrik wellicht groter als er wel ergens ineens iets wordt afgestoken. Ook merken we dat er, zoals ieder jaar eigenlijk, naar de aanloop van deze bijzondere avond toch incidenten zijn met vuurwerk. Op veel plekken in Noord-Nederland wordt ook vaak nog met carbid geschoten.



Voor onze honden kunnen vuurwerk- en carbidknallen zo'n heftige ervaring zijn dat sommige honden er doodsbang van worden. We geven jullie graag een aantal tips om, ook als je hond geen directe angst of schrik ervaart, er een fijne rustige avond van te maken waarin je hond zo min mogelijk last ondervindt van harde knallen.


De angst bij je hond herkennen


Veel mensen verwachten dat wanneer een hond bang is, hij of zij wil vluchten of verstijfd. Natuurlijk is dat een hele duidelijke aanduiding van een angstige hond, maar hou ook rekening met het wat minder "logische" gedrag. Zo hebben wij in de hondenschool een hond gehad die thuis gillend en blaffend door de tuin rent wanneer er vuurwerk in de buurt wordt afgestoken met oud en nieuw. In het begin dacht het baasje; "wat een stoere hond, hij is helemaal niet bang voor vuurwerk!". Helaas bleek het tegendeel waar, deze hond reageerde gewoon compleet anders dan de baas had verwacht. De knallen en flitsen waren juist een enorme trigger en de stress die hij dus ervaart komt voort uit pure angst.


Ook agressie, blaffen en druk rondrennen kan dus een uiting van angst zijn. De jaren daarop heeft het baasje de hond compleet afgeschermd van de lichtflitsen en geluiden door de gordijnen goed te sluiten, een extra raam af te plakken en de bench goed af te dekken met een grote doek op het hoogtepunt van oud en nieuw. Ze heeft ook alle tips gebruikt zoals muziek opzetten en een goed gevulde Kong geven. Dit heeft fantastisch geholpen en deze hond heeft elk jaar een heel prettige en relaxte oudejaarsavond en de baas hierdoor ook natuurlijk! Heb je twijfels over bepaald gedrag van je hond? Vraag ons gerust om advies of hulp.


Laat je hond liever niet loslopen rond oud en nieuw.


Het uitlaten


We raden iedereen aan om de dagen voor oud en nieuw eigenlijk de hond altijd aan te lijnen. Uiteraard ken jij zelf je eigen hond het beste en sommige honden hebben totaal geen last van vuurwerk of harde geluiden en zullen wellicht niet schrikken van een onverwachte vuurpijl in de buurt. Zolang je dit niet 100% zeker weet, raden wij je altijd aan om de hond ook in de week voor oud en nieuw aan te lijnen als er kans is op vuurwerk of carbid waar de hond van kan schrikken. Je wilt in alle gevallen voorkomen dat je hond vlak voor oud en nieuw toch schrikt en de benen neemt, waardoor hij of zij alleen over straat loopt op oudejaarsavond. Op de avond zelf kun je het beste rond 22:00 uur de hond voor het laatst uitlaten. Maak een lekkere wandeling waarin hij of zij niet alleen zijn behoefte nog even rustig kan doen, maar ook echt lekker een stuk beweging krijgt.


Algemene tips & tricks rond middernacht


Is je hond aan een bench gewend, zet deze dan in de rustigste kamer in huis met een plaid erover heen. Zo maak je een veilig holletje van zijn ligplaats. Sommige honden zijn juist graag dichtbij zijn baasje(s), zorg dan dat de bench in de woonkamer staat. Sommige honden willen liever juist zo veel mogelijk rust, dan zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de hond de kans te geven naar de rustigste kamer in huis te gaan waar je nog een fijn holletje hebt gemaakt. Zorg wel altijd dat je de hond in de gaten kunt houden en hem dus niet aan zijn lot over laat ergens in huis waar hij niet bij zijn roedel (jij/jullie dus) kan zijn. Onze voorkeur is om de bench dus in de woonkamer te zetten, zodat je hem of haar in de gaten kunt houden en de hond niet alleen is.


Zorg ervoor dat de radio of de TV aanstaat, met een zender waar geen vuurwerk te horen (en te zien) is. Denk bijvoorbeeld aan rustige muziek. Leg een voerbal of gevulde Kong klaar. Zo kun je deze vlak voor de jaarwisseling geven aan de hond. Er staan verschillende recepten op internet om je viervoeter hiermee te verwennen, maar eigenlijk kun je het heel simpel houden. Denk aan brokken of beloningssnoepjes gemengd met iets smeuïgs wat hij of zij lekker vindt, zodat hij er een tijdje zoet mee is. Oud en nieuw is maar één keer per jaar, dus doe niet te moeilijk en laat het vooral een lekkernij zijn zodat je hond er ook echt van kan genieten. Denk aan pindakaas, geprakte banaan, yoghurt, vers vlees (als je hond vers gevoerd is) of (smeer)leverworst. Tussendoor stop je er bijvoorbeeld ook snoepjes of tonijn uit blik bij. Zorg er vooral voor dat hij het echt lekker vindt en er een beetje moeite voor moet doen om het voer eruit te halen.


Kom gerust nog even "last-minute" een voerbal of Kong ophalen in onze winkel.

Wanneer je hond niet gewend is aan een bench en dit dus geen prettige, natuurlijke omgeving voor hem is, kun je kiezen voor bijvoorbeeld een snuffelkleed in de woonkamer. Leg het van te voren klaar, zodat je er een hoop snoepjes echt goed in kunt verstoppen. Zo kan je hond zijn focus leggen op snuffelen in plaats van het lawaai op straat.


Een dag vol knallen


Als je, net zoals wij in Twijzelerheide, in een omgeving woont waar het carbid schieten al in de ochtend begint, start dan ook eerder met de bovengenoemde tips. Laat je hond op oudejaarsdag dus ook liever niet alleen thuis om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Zeker als je hond angstig is voor knallen en/of vuurwerk is het gewoon een kwestie van plannen om te zorgen dat je hond op oudejaarsdag niet alleen thuis is. Een hond is een roedeldier en in heftige situaties is de roedel je veiligheid, daar horen de baasjes dus bij!



Als je hond al angst heeft opgebouwd voor vuurwerk of harde geluiden dan kun je ervoor kiezen om hem of haar iets kalmerends toe te dienen. Let hierbij heel goed op wat je geeft want er zijn een aantal hulpmiddelen (zoals medicijnen) die de hond verlammen oftewel het bewegingsstelsel beheersen. Dit is GEEN goed middel en dit maakt je hond zo mogelijk nog angstiger. Onze keuze is altijd om een natuurlijk middel te gebruiken zoals Valeriaan druppels door het drinkwater of Rescue druppels van Bach. Laat je bij twijfel altijd goed informeren en doe zelf ook even onderzoek.


Wanneer je voor een regulier medicijn gaat via je dierenarts, vraag dan altijd goed na of het geadviseerde middel de hond niet in een verlammende staat brengt. Helaas is dat bij veel reguliere medicijnen die worden voorgeschreven wel zo. Je hond is dan volledig bij kennis maar kan alleen niet goed reageren en dus niet vluchten. Hij maakt het dus wel allemaal bewust mee en dit is zo mogelijk nog erger dan de angst zelf. Dit hoeven we natuurlijk niet toe te lichten en hier kunnen we allemaal een voorstelling bij maken.


Zorg voor een fijne, veilige plek waar je hond zich prettig en beschermd voelt. Voor sommige honden is dat een bench, voor andere honden is dat een eigen mand of slaapzak of gewoon lekker bij de baas op de bank... of allebei natuurlijk!


De mythe omtrent het belonen van angst


Tot slot willen we graag nog een mythe ontkrachten: dat je je hond niet zou mogen "troosten" wanneer hij bang is, want dan wakker je zijn of haar angst aan. Dit is absoluut niet waar, integendeel zelfs. Natuurlijk kun je in bepaalde situaties je hond beter niet aanhalen, maar dit is altijd gerelateerd aan gedrag en niet aan emotie. Angst is een emotie en een emotie kun je niet belonen. Gedrag kun je belonen, maar angst hoort daar niet bij. Wij raden het zelfs aan om je hond vooral juist wél de veiligheid te bieden van zijn roedel, oftewel de mensen die tot zijn dagelijkse huishouden behoren.


Geef je hond dus juist de ruimte om bij jou te komen voor veiligheid, aai hem rustig, speel met hem op een rustige, relaxte manier en leid hem vooral af op een ontspannen, gecontroleerde manier. Bied je hond dus juist de veiligheid van zijn roedel. Vooral spelletjes waarbij hij kan snuffelen zijn een aanrader omdat snuffelen gezond, natuurlijk gedrag is voor een hond. Het helpt om stress te verminderen/reguleren en wanneer een hond snuffelt focust hij zich automatisch minder op bijvoorbeeld zicht en geluid zoals het vuurwerk of carbid buiten.


Heb je nog vragen of zoek je nog op de valreep wat handige producten die je in kunt zetten op oudejaarsdag? Stuur dan gerust een WhatsApp-bericht naar ons via 06 - 23 94 94 14.


Wij wensen iedereen een fijne jaarwisseling, pas goed op jezelf, elkaar en je huisdieren! Hopelijk tot ziens bij ons op de hondenschool in 2021!




737 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page