top of page
Zoeken
Foto van schrijverJacqueline Verschuren

Wat maakt dat een hond gaat uitvallen?

Het is tijd om het over uitvallende honden te hebben. Misschien voor jou niet herkenbaar, misschien ook wel. Hoe dan ook, het is hier orde van de dag en het lijkt wel toe te nemen. Het leek me daarom goed hier eens een blog aan te wijden. Uitvalgedrag bij honden komt in vele vormen en maten voor. De ene hond verstijft en gaat liggen zodra er een andere hond nadert, terwijl de andere hond direct strak staat en de hele buurt bij elkaar blaft zodra er een fietser voorbij komt. Maar, hoe ontstaat dit uitvalgedrag eigenlijk?


Wegens de gevoeligheid van het onderwerp zijn deze afbeeldingen AI gegenereerd


Het is een misvatting dat deze honden per definitie agressief zijn. Vaak wordt gedacht dat ze zelfverzekerd, waaks of dominant zijn. In werkelijkheid heb ik in de afgelopen 40 jaar slechts één dominant agressieve hond in mijn lessen gehad; de rest van de gevallen waren allemaal angstgerelateerd.


Wat is de oorzaak van uitvalgedrag bij honden?

Soms lijkt de oorzaak duidelijk, bijvoorbeeld door slechte ervaringen zoals een aanval door een andere hond, of een slechte start met onvoldoende socialisatie. Soms lijkt het rasgerelateerd, zoals bij een Border Collie die doorslaat in het drijven van bewegende objecten.


Het geheim is dat het niet uitmaakt of je de oorzaak kent. Vaak is de reden die wij als oorzaak zien slechts een druppel op een gloeiende plaat. Als je holistisch naar hondengedrag kijkt, zie je dat al deze honden één ding gemeen hebben: deze honden voelen zich onveilig.


Onveilig?

Dat hoor ik je denken. Nee, het betekent niet dat deze honden mishandeld worden. Vaak wordt het zaadje al geplant in de puppytijd. Honden zijn roedeldieren, en dat is niet voor niets. In een roedel heeft iedere hond een eigen taak, rang en positie, zo zorgen ze er met elkaar voor dat ieder roedellid zich veilig voelt. Wat gebeurt er nu? Onze huishonden hebben over het algemeen geen roedel en staan er alleen voor.



De oplossing is voor uitvalgedrag is...

Alles hangt af van het individu dat je voor je hebt en hoe jij daarop inspeelt. Dit betekent niet dat jij de alfaleider moet zijn, het betekent niet dat je hond niet voor je uit mag lopen, het betekent ook niet dat je hondje niet als eerste door de deur mag. Het betekent wel dat jij degene bent die hem veiligheid moet bieden, je moet hem begeleiden.


Als ik het naar menselijke begrippen moet vertalen: niet iedereen die vakken kan vullen, kan meteen supermarktmanager worden. Het hangt af van wie je bent als individu, je karakter, je vaardigheden, je ervaringen. Vaak moet je door verschillende functies en fases begeleid worden, totdat je die verantwoordelijkheid aan kan. Maar als mens, verlangen we dit onbedoeld vaak wel van onze hond.


De reden dat uitvallende hond cursussen meestal niet werken

Vaak zie je dat cursussen voor uitvallende honden zich richten op triggers. Ze leren je trucjes om met de triggers om te gaan, zoals voertjes strooien bij voorbijrijdende fietsers, afleiden met voer of het perfectioneren van een aandachtsoefening. Uiteindelijk kun je er een hele slagerij voor hangen, maar fundamenteel verander je niets, waardoor honden bijna altijd weer terugvallen in oud gedrag. Ook zie je trainers die jouw hond tijdelijk opnemen in hun roedel. Hier betaal je vaak veel geld voor, maar ook hierbij verander je fundamenteel niets. Zodra de hond weer terug is in zijn oude situatie, vervalt hij terug in zijn gedrag.


Dit komt doordat de hond is wie hij is, die hoef je niet te veranderen. Een hond die uitvalt, doet dat omdat hij geen andere uitweg ziet. Als eigenaar moet je in de huid van je hond kruipen en hem de veiligheid bieden waar hij naar verlangt, alleen zo maak je een fundamentele verandering.


Wegens de gevoeligheid van het onderwerp is deze afbeelding AI gegenereerd


Wat kun je wel doen om het uitvallen te stoppen?

Het is een samenspel tussen eigenaar en hond, en de oplossing is voor iedereen anders. Het komt erop neer dat je moet leren je hond veiligheid te bieden. Daarom organiseren wij cursussen voor honden die uitvallen. Hier leer je alles wat je moet weten, afgestemd op jullie individuele combinatie. Als je hond uitvalt en je dit gedrag wilt stoppen, zul je hard moeten werken. Dit gedrag bestaat vaak al langere tijd, een snelle oplossing bestaat niet.


De unieke en vernieuwende aanpak van Challenge4Dogs combineert opvoeding, training, spiegelen en werken. We kunnen succes en blijvend resultaat garanderen, op voorwaarde dat je er volledig voor gaat! De meeste cursisten merken binnen twee weken al verschil; ze geven aan dat hun honden rustiger zijn. Benieuwd of deze cursus iets voor jou is? Lees dan hieronder verder!




317 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page